Γιατί τζογάρουμε;Λίγο η οικονομική κρίση ακόμα περισσότερα τα μειωμένα εισοδήματά μας, έχουν σπρώξει τον κόσμο στον τζόγο. Αν και όλοι γνωρίζουμε ότι λίγες είναι οι φορές που ο τζόγος θα μας βοηθήσει να βγάλουμε χρήματα, εντούτοις συνεχίζουμε να τζογάρουμε ακόμα και όταν οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος μας. Τι έχει όμως να πει η ψυχολογία για το ζήτημα. Είναι όντως το κέρδος ο μοναδικός λόγος που τζογάρουμε; 


Παίρνοντας το ρίσκο
Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους τζογάρουμε, είναι απλώς για να αναλάβουμε ένα ρίσκο. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής δεν ευνοεί το ρίσκο καθώς όλο και λιγότεροι από εμάς θέλουμε να χάσουμε τα κεκτημένα, κάτι που είναι αντίθετο όπως φαίνεται στην ανθρώπινη φύση. Ο άνθρωπος έχει φτιαχτεί για να αναλαμβάνει ρίσκα και είναι κάτι που φαίνεται από τη χημεία. Όταν ποντάρεις στην ομάδα σου, ή όταν διαλέγεις έναν αριθμό στη ρουλέτα, η αδρεναλίνη κάνει πάρτι στο αίμα σου, ενώ μία υπερφυσική ευφορία σε κατακλύζει με αποτέλεσμα να θέλεις να συνεχίσεις να ποντάρεις. Μάλιστα κάποιοι άνθρωποι είναι τόσο εξαρτημένοι από αυτή την στιγμιαία αίσθηση, που τους είναι αδύνατο να ζήσουν χωρίς αυτήν με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα.

Φυγή από την πραγματικότητα
Το περιβάλλον του τζόγου και ο τρόπος με τον οποίο ποντάρουμε συνήθως δίνει τη δυνατότητα να ξεφύγεις από την καθημερινότητα και τα προβλήματά της. Είτε βρίσκεσαι στο καζίνο, είτε στα αναβαθμισμένα πολυσύχναστα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, προς στιγμήν είσαι μέσα σε ένα πλήθος ετερόκλιτων ανθρώπων, ήχων και συναισθημάτων που προκαλούν τις αισθήσεις και σου δίνουν την εντύπωση πως είσαι στιγμιαία κάποιος άλλος, χωρίς προβλήματα και έννοιες. Αν τώρα βάλουμε και τον παράγοντα της γκλαμουριάς και του fashion icon που έχει ο μεγάλος gambler από την τηλεόραση και τα social media, τότε καταλαβαίνουμε πως η εντύπωση αυτή γιγαντώνεται με αποτέλεσμα να γίνεται απαραίτητη. 

Κοινωνικοποίηση
Από τη στιγμή που το κράτος αναλαμβάνει να είναι ο ελεγκτής του τζόγου δημιουργεί μία κουλτούρα τζόγου που ξεκινάει από την οικογένεια και συνεχίζει στο διηνεκές. Πολλοί είναι αυτοί που μαθαίνουν τα παιδιά να παίζουν χαρτάκι για το καλό τα Χριστούγεννα, ξεχνώντας να τους αναφέρουν τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει ο τζογαδόρος. Έτσι ο τζόγος συνδέεται υποσυνείδητα με την παιδική μας ηλικία, την οικογένεια και το περιβάλλον της με αποτέλεσμα στην ενήλικη ζωή μας να αποζητούμε την αναβίωσή της μέσω του τζόγου. Και αυτό γίνεται είτε παρέα με φίλους, που μπορεί να είναι και εντελώς αθώο, είτε κόντρα σε άγνωστους που τότε τα πράγματα μπορούν να ξεφύγουν. 

Συμπέρασμα
Σύμφωνα λοιπόν με την ψυχολογία το χρήμα και η απόκτησή του είναι ίσως ο πιο ασήμαντος λόγος από αυτούς που μας εξωθούν να τζογάρουμε τα χρήματα που με κόπο αποκτήσαμε. Μάλιστα υπάρχει συχνά η ψευδαίσθηση ότι ο τζόγος είναι κάτι με μικρό ρίσκο που μπορούμε να ελέγξουμε και να βγούμε χωρίς προβλήματα απ’ αυτό, ενώ αρκετές φορές συμβαίνει το αντίθετο.
Γιατί τζογάρουμε; Γιατί τζογάρουμε; Reviewed by Unknown on 9:58 PM Rating: 5

No comments:

Powered by Blogger.